Over

Over ons

De stad Gent zet sterk in op “intergenerationele” projecten. Dit zijn projecten waar jong en oud samen kunnen aan deelnemen. Door samen te werken, te spelen, te dansen, creatief te zijn… krijgen generaties meer begrip en respect voor elkaar, wat bijdraagt tot een meer solidaire samenleving.

Oud en jong samen = intergenerationeel

Jong en oud kunnen van elkaar leren. Ouderen kunnen iets doen voor kinderen en blijven zo in beweging. Kinderen en jongeren kunnen op hun beurt heel veel leren van senioren. Beide generaties genieten van de aandacht voor elkaar.

Bij intergenerationeel werken staat samenwerking of ontmoeting tussen jong en oud centraal. Intergenerationele initiatieven brengen generaties samen in activiteiten waar beide leeftijdsgroepen voldoening aan beleven, leiden tot een beter wederzijds begrip en respect en leveren een bijdrage aan meer solidair samenleven. De intergenerationele praktijk werkt met de positieve bronnen die oud en jong voor elkaar en de gemeenschap zijn.

2012 werd uitgeroepen tot het Europees jaar « Europees Jaar van actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties » en maakte het grote publiek warm voor twee thema's: aandacht voor de bijdrage die ouderen kunnen leveren aan de samenleving  en het belang van solidariteit tussen de generaties onderling. 29 april blijft in Europa de Dag van de Intergenerationele Solidariteit.

Op deze website, een initiatief van de Stad en OCMW Gent, vind je een overzicht van de intergenerationele projecten die de voorbije jaren in Gent werden opgezet. Laat je inspireren en ga zelf aan de slag! Zelf een initiatief op poten gezet? Voeg jouw project dan ook zeker toe op deze website!

Quote van de maand

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."