Initiatieven

Datum: 
22 okt 2014 tot 22 jul 2015
Locatie initiatief: 
LDC De Waterspiege.l Meulesteedsesteenweg 510, 9000 Gent

Contactpersoon:

Valentijn Van Baelen
FV Meulesteematinee
0473180281
Elke maand ontmoeten de buurtbewoners elkaar tijdens een maaltijd met cultuur. De maaltijd wordt door gastkoks samen met de buurtbewoners gemaakt.

Buurtmaaltijd als ontmoetingsplaats ter bevordering van eenheid en verzoening. Gezonde en betaalbare maaltijd (5€) bereidt door een gastkok samen met vrijwilligers uit de buurt.

Daarna kan de ganse buurt genieten van de maaltijden en een culturele manifestatie, vb. de try-out van een plaatselijk talent.

En ja, het is nu bewezen: verandering van cultuur doet eten (en omgekeerd)

Naarmate het project vorderde steeg het aantal bezoekers van een 80-tal naar zowat 120!

Try eat wordt vooral gedragen door vrijwilligers tussen 30 en 70 jaar. Jonge nieuwe gezinnen worden bijgestaan door de senioren die in het lokaal dienstencentrum vaste klant zijn.

Tijdens het eerste seizoen zijn we er wel degelijk in geslaagd om binnen het kader van Try-Eat een vlotte gelegenheid te creëren voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en mekaars talenten te komen ontdekken. Het is een erg succesvolle aangename en laagdrempelige formule gebleken.

Elke maand werd er ook een tombola georganiseerd onder de aanwezigen. 4 Winnaars per keer kregen een portret ter plaatse getrokken door de buurtfotograaf. De daarop volgende try eat konden de professioneel afgedrukte foto's dan worden meegenomen. Zie bijlage: een collage van een jaar try eat.

Op enkele uitzonderingen na waren de aangeboden culturele manifestaties wel degelijk uit de buurt én meestal ook try-outs. Hoogtepunt hierbij was de laatste editie “Couscous Metal” waarbij een plaatselijke Marokkaanse top kokkin haar goed gesmaakte couscous werd begeleid door het allereerste optreden van een Metal band die recht tegenover de Waterspiegel repeteert en dan in diezelfde Waterspiegel hun eerste 3 eigen nummers kwamen spelen. Voor vele aanwezigen (senioren, Marokkanen, Turken, kinderen,...) was dit een eerste aanraking met (Death) Metal. Niet iedereen vond het even geslaagd maar een plaatselijke gepensioneerde vrijwilliger van de Waterspiegel die tijdens de soundcheck nog van plan was om de politie te bellen kwam achteraf vertellen dat hij het eigenlijk wel nog goed vond!

Quote van de maand

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

In je buurt