Initiatieven

Datum: 
21 jun 2016
Locatie initiatief: 
Macharius (Trappenhuis vs LDC De Horizon)

Contactpersoon:

Cosaert Jolien
LDC De Horizon
09 266 88 55
Kinderen van de lagere school in contact brengen met hun oudere buurtbewoners.

Oorspronkelijke doelstelling: Senioren en kinderen in contact brengen met elkaar aan de hand van volgend stappenplan:

1. Kinderen maken kennis met het LDC + ontwerpen en maken een leuke uitnodiging + vullen een vriendenboekje in.

2. Senioren uit de buurt krijgen hetzelfde vriendenboekje aangereikt om in te vullen.

3. Personeel LDC maakt 'matchen' per 2 kinderen: 1 senior

4. Senioren ontvangen 2 kinderen (via de matching) met een huisbezoekvrijwilliger bij hen thuis om gezelschapsspelletjes te spelen. Gezelschapsspelletjes kennen geen leeftijd en zorgen voor spontane gesprekken.

5. Alle deelnemende kinderen (7) en senioren (3) (dit werd 2 keer uitgevoerd) 'koken' samen in de Horizon.  Ze maken als afsluit fruitbrochettes en bekijken foto's van de ontmoetingen, spelen hun favoriete spel, gaan in dialoog,...

6. De kinderen bezorgden 'kerst'kaarten, de deelnemende senioren een handgemaakt kaartje van de kinderen uit de school met kerstmis. Daarin werd de vraag gesteld om pennenvriend te worden. (De volledige klas maakte kaartjes, zodat er nog senioren een kerstkaartje in de bus kregen met kerstmis (in totaal 80tal)).

--> Besluit

- Het pennenvriend concept werd afgeblazen omdat veel senioren hetschrijven als 'te moeilijk' of 'lastig' hebben ervaren. Er werden wel heel wat kaartjes terug geschreven naar de klas algemeen, maar pennenvrienden onstonden er niet uit.

- Er werd wel ingezet op blijvend contact, zo stond ontmoeten centraal en werden er 7 nieuwe leerlingen gekoppeld aan 4 senioren. Als eind afronding dit jaar werden de senioren (al wie alvast deelnam) uitgenodigd in de school en in de klas voor een kennismakingsspel, een babbel, een hapje en een drankje,..

- We zetten deze samenwerking verder en willen graag in het najaar 2016 een kookboek uitwerken, een ontmoeting tussen oud en jong, verschillende recepten,... waarbij ontmoeten en uitwisselen centraal staat. Daarvoor zouden we wel wat extra budget kunnen gebruiken om alle talenten te benutten en deze boekjes ook publiceerbaar te maken.. Vandaar onze deelname aan de wedstrijd

Quote van de maand

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

In je buurt