Initiatieven

Datum: 
9 mei 2018
Locatie initiatief: 
Voordries 31 Gentbrugge

Contactpersoon:

Ann Van Driessche
Dienst Kinderopvang Stad Gent
0479657054
Neemt deel aan wedstrijd
Jong en oud uit de buurt ontmoeten elkaar in en rond het kinderdagverblijf, de school, het dienstencentrum en de buurt..

Reeds meerdere keren mochten de kinderen van kinderdagverblijf de Droomboom en (kleuter-)school-stibo 't groen Drieske, kennismaken met senioren uit de buurt.

Alles startte in het wijkactieteam van Gentbrugge. Daar maakten de leidinggevende van de Droomboom en de centrumleidster van het lokaal dienstencentrum Speltincx, kennis met elkaar. Hun ontmoeting was de start van kleine initiatieven waar intergenerationele ontmoetingen werden bevorderd.

De allereerste activiteit vond plaats in de zomervakantie 2015. Een vijftal kleuters gingen samen met de kinderbegeleidster naar het dienstencentrum om samen met vijftigplussers, deel te nemen aan een sessie 'stoelturnen'.

Sindsdien volgden er nog momenten en bereikten we een groter publiek. Gaande van bewegingsactiviteiten tussen kinderen en senioren tot een rondleiding en 'afternoon-hightea' in de polyvalente zaal van het gebouw van de kinderen. Of samen een terrasje doen in een nabijgelegen buurtcafeetje met speeltuin. Ook ritjes met triofietsen waar een volwassene en kind een ritje in de omliggende straten gaan doen, kwamen aan bod.

Het zijn al lang niet meer de leidinggevenden die de aanzet moeten geven tot deze  ontmoetingen. De antennemedewerkster van LDC Speltincx, de kinderbegeleidsters van het stibo en kinderdagverblijf en de educatieve medewerksters van de woensdagnamiddagopvang trekken zelf aan de kar.

Het effect van de ontmoetingen is wonderbaarlijk:  vertederende gezichten bij jong en oud, nieuwsgierigheid voor elkaars persoontje en last but not least: de verhalen die de kinderen thuis aan hun ouders vertellen.

Het is een mooi, nooit eindigend parcours: alle stadia van het leven respectvol naast en met elkaar.

Quote van de maand

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

In je buurt