Initiatieven

Datum: 
30 sep 2017 tot 30 mei 2018
Locatie initiatief: 
Sportschool en Sint Gregorius in de wijk Moscou

Contactpersoon:

Chantal Boone en Anita Kaufman sportschool.dir@stad.gent
OCMW Gent, LDC DE KNOOP & De Sportschool
0477/99.64.94 & 0479/596045
Hart van het initiatief: 
Activiteiten: 
Neemt deel aan wedstrijd
de sociale cohesie in Moscou bevorderen door leerlingen in contact met oudere en vereenzaamde mensen te brengen via telefoongesprekken

Het initiatief gaat uit van de antennemedewerkster in de wijk Moscou Vogelhoek, werkzaam in lokaal dienstencentrum De Knoop. Deze deelwijk van Ledeberg/Gentbrugge is een gebied waar weinig sociale of ontmoetingsinitiatieven plaats vinden zowel voor jongeren als voor ouderen. 

De lokale basisischolen en de het lokaal dienstencentrum startten vorig schooljaar met een intergenerationeel initiatief.

De antennemedewerkster deed de huisbezoeken bij alle 65 plussers in de wijk om vereenzaming op te sporen /te helpen voorkomen en burenzorg te initiëren.

Opzet =  Oudere mensen worden gedetecteerd via de huisbezoeken van Chantal.  Ook de leerlingen mogen hun grootouders die in Moscou wonen voorstellen om op te bellen.  De lln bereiden in de klas een gesprekje/vragen voor.  We werken met thema's.

De lln werken door de telefoongesprekken naar een ontmoetingsmoment toe.  BV ze maken contact, leren telefoneren, leren elkaar kennen via gesprekjes, praten rond verschillende thema's en ontmoeten elkaar daarna op een Kerstfeest of Nieuwjaarsreceptie waar de kinderen een Nieuwjaarsbrief kunnen voorlezen of kerstliedjes van vroeger en nu kunnen zingen.

"Het zesde leerjaar van De Sportschool heeft gedurende vier maanden enkele buurtbewoners opgebeld in het kader van het project Telefoonster. De leerlingen hebben er voor gezorgd dat dit project een succes geworden is want met veel enthousiasme keken deze mensen telkens uit naar het volgende gesprek!

Ook voor onze leerlingen was dit een meer dan geslaagd project.

Op 25 januari zijn we samengekomen voor het slotmoment. Dit was een fantastisch moment waar jong en oud van genoten heeft.

Volgend schooljaar hernemen we dit project dan ook met heel veel plezier! Het geld dat we zouden winnen, indien we in de prijzen vallen, zouden we heel graag gebruiken in het kader van onze slotactiviteit. Dit jaar hebben we iemand laten komen om Gentse liedjes te begeleiden op zijn accordeon. Volgend schooljaar zouden we graag een theatervoorstelling voor jong en oud aanbieden."

Anita Kaufmann, De Sportschool, sportschool.dir@stad.gent

Praktisch:

Timing: vanaf eind september tot na nieuwjaar, bellen we 1 /wk of 1x om de 2 wkn 10 mensen op. Dit kan op woensdag tussen 11u en 12u of op een andere dag van 14u tot 15u.

Scholen prefereren om met het 5e leerjaar te werken (St-Gregorius 2 x 5e lj, Sportschool 1x 5e lj)

Brede School en Chantal maken een wervende info-flyer (voor de oudere buurtbewoners en voor de school-alsook de flyer voor het ontmoetingsfeest) zie bijlage

De sociale regisseur zorgde  via Digipolis voor een koffer per school kan komen met gsm's, adaptors en sim-kaarten.  Of er evt Skype kan geïnstalleerd worden.

Quote van de maand

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

In je buurt