Initiatieven

Datum: 
2 jan 2017
Locatie initiatief: 
Gent en deelgemeenten

Contactpersoon:

Sien Verschaeren
appelSIEN&ANNAas en Cultuurdienst Gent
0499399927
Hart van het initiatief: 
Activiteiten: 
Jong en oud zingen en spelen samen met dit vree wijs Gents telspel

‘Ien twie draa’, een ‘stropspeelzak’ vol telspelletjes, waarmee jong en oud zingend en spelend samen het Gents dialect leren. Voor de muziek tekende de bekende volksmuzikant Wim Claeys (Boombal). Ien twie draa is een nieuw spelproject dat in de eerste helft van 2017 op tournee ging langs lokale dienstencentra, Open Huizen, scholen, buurthuizen en naschoolse opvang. Zeshonderd senioren, grootouders, kleuters en lagere schoolkinderen telden samen in het Gents dialect en zongen uit volle borst de telliedjes mee. Vele Gentse tradities en verhalen kwamen hierbij naar boven.

De stropspeelzak werd ontwikkeld door het kunsteducatief collectief AppelSIEN & ANNAnas (Sien Verschaeren en Anna Van Helsdingen), op vraag van het departement Cultuur in het kader van de week van het Gents 2016.

Sommige spelonderdelen zijn gemaakt door vrijwilligers van lokaal dienstencentrum Ten Hove. Het houtbewerkingsatelier draaide de pionnen en de dames van het open atelier haakten de ballen. Op het openingsfeest werd er gezongen door het Koor de Vlaschaard. 

Op dit moment wordt er ook gewerkt aan drie stropspeelzakken voor Blinde en slechtzienden.

De tien Stropspeelzakken staan nu op stal. Het zou vree wijs zijn moest de tournee verlengd kunnen worden. 

Quote van de maand

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

In je buurt