Initiatieven

Datum: 
29 sep 2016 tot 8 jun 2017
Locatie initiatief: 
Woonzorgcentrum De Vijvers, Ledeberg

Contactpersoon:

An Mertens
Jenaplanschool De Kleurdoos
09/231.22.78
Een ontmoeting tussen jong en oud d.m.v. verhaaltjes, poppenkast, spelletjes, turnen, ...

Eén maal per maand brengen de oudste kleuters (3de kleuterklas) een bezoek aan het woonzorgcentrum De Vijvers.
​De eerste maal krijgen de kleuters een rondleiding doorheen het centrum, zo maken ze kennis met de verschillende ruimtes en de bewoners. Ze ontdekken ook de keuken, badkamers , de tuin, de huisdieren, ...
​De volgende keer maken de kleuters een portret van de bewoners. deze worden dan samen met de foto's van de kleuters in de inkomhal opgehangen.
​De volgende keren als de kleuters op bezoek gaan, worden ze in 2 groepen verdeeld. Eén groep gaat mee turnen en de andere groep gaat luisteren naar een verhaal en een spelletje spelen. De leerkrachten voorzien telkens een verhaal, poppenkast, toneeltje, ... en daarna een spelletje of een andere activiteit die het contact tussen de kleuters en de bewoners bevordert. Zo werden de handen van de bewoners al gemasseerd door de kleuters, pictionary gespeeld, ...
De kleuters komen ook één maal per jaar optreden voor de bewoners. Dit heeft plaats in de cafetaria van het woonzorcentrum.
​Op het einde van het schooljaar is er een picknick in de tuin van het centrum. De kleuters en de bewoners eten dan samen in de tuin. Daarna worden er volkspelen gespeeld.

​Het is mooi om te zien hoe het contact tussen de kleuters en de bewoners doorheen het schooljaar groeit. In het begin zijn ze nog heel afstandelijk en sommige zelfs een beetje bang. Op het einde van het schooljaar zitten ze gezellig te keuvelen en wordt er ook al eens geknuffeld.
 

Quote van de maand

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

In je buurt